A Thaiföld specialista
   

Közlekedés / Taxi

Taxi


A szállodai és reptéri taxiknak fix tarifájuk van. A városban cirkáló taxik mérőórával dolgoznak. Az alapdíj 35 baht, amely magába foglalja az első három kilométer díját. Ezen felül kilométerenként 5 baht fizetendő. A viteldíj nem tartalmazza az autópálya-, valamint a repülőtéri különdíj összegét. 

Bangkokban és a nagyobb városokban csak taxiórát működtető taxival utazzon. Ne egyezzen be a fix árba (ez általában az órával mért összeg háromszorosa)! Vidéki területeken a viteldíjat ki kell alkudni. Például, egy út Bangkokból Pattayára kerülhet 2.000 bahtba, de ha ügyesen alkudozik, utazhat akár 1.500 bahtért.

A kéttónusú, zöld-sárga taxikat mondják a legmegbízhatóbbaknak. Ezeket az autókat a tulajdonosok vezetik, míg a többieket napról napra bérlik a sofőrök. De természetesen a sofőrön múlik minden, nem az autó színén. Nincs is akkora különbség az eltérő színű taxik szolgáltatása között. Az engedéllyel rendelkezők taxik rendszámtábláján sárga alapon fekete számok szerepelnek. Thaiföldön általában nem szokás a taxisofőröknek borravalót adni. Az elterjedt gyakorlat szerint a viteldíjat felkerekítik a legközelebbi 5 vagy 10 bahtosig. Többet nem várnak el, és nem is igazán szükséges. Ha kevésbé szerencsés, a sofőr elkezdhet panaszkodni, hogy nem tud visszaadni, és megpróbálja rávenni Önt, hogy 30 százalék vagy hasonló nagyságrendű borravalót hagyjon. Ilyenkor ajánlja fel, hogy felváltja a pénzt egy közeli üzletben, rögtön eszébe fog jutni, hol is tartja az aprót...


Ha nincs a közelben taxi, a 1661-es telefonszámon rendelhet egyet. Telefonos rendeléskor a viteldíjon felül - 20 baht különdíjat számítanak fel. A bangkoki taxik általában megbízhatóak, és lényegesen kevesebben panaszkodnak rájuk, mint a tuk-tukokra.

Ma már minden taxiban van taxióra, bár a sofőrök alkalmanként törvényellenesen - megtagadják a használatát, és emelt viteldíjat kérnek (néha azt állítják, hogy a taxióra "elromlott"). Ha ilyen esettel találkozik, csak kezdjen el kiszállni az autóból, és rendszerint egyből beleegyeznek a taxaméter használatába. Ha mégsem, rengeteg taxist fog találni, aki hajlandó lesz bekapcsolni az órát - kivéve az esős évszak felhőszakadásai alatt, amikor emelt tarifát alkalmaznak. Elég ritkán fordul elő, de találkozhat olyan taxisofőrrel is, aki manipulálja a taxiórát. Amennyiben észreveszi a csalást, csak a jutányos árat fizesse ki, és hívjon oda egy arrajáró rendőrtisztet.

Néhány taxis a turistákat, különösen az országba első alkalommal látogatókat szemeli ki magának, akikről úgy hiszik, hogy ki fogják fizetni az emelt tarifát. Következésképpen tanácsos elkerülni azokat a taxikat, amelyek közvetlenül a Khao San Roadon, a Királyi Palotánál, a nagyobb szállodák előtt várakoznak, mert elég nehéz lehet őket rávenni a taxióra használatára. A legrosszabbak mind közül, akik a drága, luxusszállodák előtt lógnak. Ők csak egyszerűen túl lusták. Inkább minden nap becsapnak néhány turistát ahelyett, hogy becsületes tarifával dolgoznának. Ne utazzon velük, inkább az utcán intsen le egy arra járó taxit.

A problémákat azzal is elkerülheti, ha úgy viselkedik, mintha ismerős lenne a helyzettel. Ha megkérdezik, milyen hosszú ideje tartózkodik Thaiföldön, vagy hányszor tett már látogatást az országban, válaszolja azt, hogy harmadik alkalommal jár Thaiföldön, és hogy már egy hónapja tartózkodik ott. Feltételezni fogják Önről, hogy tisztában van a "rendszer" működésével.

Először nyissa ki a taxi ajtaját, és még beszállás előtt adja meg a sofőrnek a kívánt úticélt. Így egyszerűbben tovább tud állni, ha a sofőr fix árat mondana.

A problémákat a leghatásosabban úgy kerülheti el, ha megtanul egy kicsit thaiul. Ez elég nehéznek tűnhet, de a szint, amely szükséges ahhoz, hogy megértesse magát a taxisofőrrel, gyorsan elsajátítható. A thai "meter" szó angol eredetű, amelynek ejtése azonos a magyar "méter" szóval.

Szóljon előre a sofőrnek, ha Bangkok belvárosától távolabbra utazna, mert lehetséges, hogy - a távolságtól függően - különdíjat kell felszámolni.

Thaiturizmus Utazási Iroda Kft.

1013 Budapes, Attila út 15.
Telefon: (1) 213-5133,
Mobil :+36-30-373-6738
E-mail: info@thaiturizmus.hu
MKEH: U-001500

UTAZÁSI SZERZŐDÉS
ADATÉDELEM


NYITVA TARTÁS

Hétfő-Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek : 09:00-15:00
Szombat-Vasárnap: Zárva


LÁTNIVALÓK

Thai körút, Kambodzsa körút, vietnami körút, Thaiföldi utazás, Thaiföldi utak, Utazás Thaiföldre. Vietnámi utazás. Városnézés Bangkokban magyar nyelvű idegenvezetővel. Utazás phuketre, phuketi utazás. Koh Samui utak, utazások. Pattaya utak, utazások. Koh Chang utak, utazások, Krabi utak, utazások. Thaiföld, Bangkok, Phuket, Koh Samui, Chiang Mai, Krabi, Phuket, Pattaya, Rayong, Koh Chang. Kambodzsa, Vietnam, Siem Reap, Angkor Wat, Hanoi, Ho Chi Minh City.

Honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak tekintendők véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes magyar adatvédelmi előírásoknak (1992. évi LXIII. törvény). Adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem továbbítjuk.

© 2020 thaicentrum.hu - Minden jog fenntartva!