A Thaiföld specialista
   

Thaiföldről / Általános információk

Általános információk


Ország neve: Thaiföldi Királyság 
Hivatalos nyelv: Thai
Népesség: 54 millió
Területe: 513 115 km2
Fővárosa: Bangkok
Időzóna: közép-európai idő + 6 óra
   

Thaiföld Délkelet-Ázsia harmadik legnagyobb országa, Hátsó-India középső vidékén fekszik. Nyugaton és észak-nyugaton Mianmarral ( Burmával ), északkeleten és keleten Laosszal, dél-keleten Kambodzsával, délen Malajziával határos.

Természeti viszonyok
Az ország négy tájegységre oszlik: Északon 1800- 2500 m magas hegyvidék, a középső része a feltöltött Menam- síkság és körülötte dombos vidékkel. Ezt a síkságot Thaiföld rizses táljának is nevezik, mert itt a legjobbak az adottságok a rizstermesztésre. A keleten lévő 200-300 m magas Khorat - fennsíkot délen és nyugaton 1300 m-nél magasabb hegyvonulatok veszik körül. Dél-Thaiföld a Maláj-félszigeten, csak egy 40-50 km széles földszoros.

Éghajlat
Thaiföldnek trópusi időjárása van: - novembertől februárig tartó hűvös időszakban fúj az északi monszun ( decemberi középhőmérséklet Bangkokban 25,5 C ) - márciustól május közepéig tart a forró évszak ( az áprilisi középhőmérséklet Bangkokban 30 C ) - májustól novemberig tart az esős időszak, amit a délnyugati monszun okoz. Az évszakok közötti hőmérséklet-különbség igen csekély, annál nagyobb viszont a napszakok közötti. Az ország déli részén az év második felében gyakran pusztítanak tájfunok.

Régió Jan. Feb. Márc. Ápr. Máj. Jún. Júl. Aug. Szept. Okt. Nov. Dec.
Északi
Középső        
Dél-
nyugati
               
Dél-
keleti
                 

 

Főleg
napos
kevés
eső

Napos,
néha
eső
Főleg
esős,
kevés
nap

 

Növény- és állatvilág
Ma már csak a Maláj-félszigeten lelhetők fel az esőerdők. Az ország belsejében lombhullató monszunerdő no, de akadnak még bambusz-, teak- és pálmaerdők is. Thaiföldön sok madár és kígyófajta él. A vadon élő emlősállatok ( elefántok, tigrisek, majmok, vaddisznók ) száma jelentősen csökken. A tapírokat és az orrszarvúkat szinte már teljesen kiírtották. A textil-ipar szempontjából jelentős a selyemhernyó-tenyésztés, és Borfeldolgozás céljából farmokon tenyésztenek krokodilokat. 1959-ben pedig a növény- és állatvilág védelmére létrehozták a Khao Yai Nemzeti Parkot.

Politikai rendszer
Thaiföld 1932 óta alkotmányos monarchia. A király tekintélye - aki egyben az ország vallási vezetője is - érinthetetlen és sérthetetlen. A hadsereg főparancsnokaként is jelentős hatalmi funkciói vannak. Az ország 73 tartományra oszlik, melyek körzetekre és községekre tagolódnak. Az igazságszolgáltatás legfelső fóruma a bangkoki Legfelsőbb Bíróság.

Népesség
54 milliós lakosság mellett 105 lakos jut 1 km2-re. A lakosság 85%-a thai, 8 % kínai, 7 % pedig maláj, indiai, pakisztáni kisebbség. Az országban több százezer laoszi, kambodzsai, vietnámi menekült él. A Bangkokban és Dél-Thaiföldön élő kínai kisebbség jelentős szerepet játszik a bankvilágban és a kereskedelemben. A lakosság egyharmada 15 évesnél fiatalabb, és csak 6 %-a idősebb 60 évesnél. A hivatalos nyelv a thai ( saját ABC-vel). Az üzletemberek beszélnek angolul, sokan közülük kínaiul is. A lakosság 95%-a buddhista, a malájok mohamedánok, a kisebb népcsoportok között vannak keresztény, szikh, és hindu közösségek.

Gazdaság
A lakosság háromnegyede a mezőgazdaságból él - ez a gazdasági ág a legfontosabb. Thaiföld a világ legnagyobb rizsexportőrje. A rizsen kívül kaucsukot ( ebből a világon a harmadik legnagyobb termelő ), kukoricát, maniókát, cukornádat, kávét, zöldségféléket, gyümölcsöt Termesztenek. Az erdészetben a teak- és a yang-fa ( faolaj ) a legjelentősebb. Nagy szerepe van még a halászatnak is. Thaiföldnek sok természeti kincse van, ok a világ egyik legjelentősebb óntermelői. Az iparban a könnyűipar és a kisüzemek vannak túlsúlyban Fontosabb iparágak: textilipar (gyapot, selyem ) , élelmiszeripar, elektromossági és elektronikai ipar.

Közlekedés, idegenforgalom
Az úthálózat nagy része az elmúlt években épült ( a 36 ezer km-ből 30 ezer aszfaltozott ). A vasúti központ Bangkok, innen indul sugárszerűen a 4000 km-es sínhálózat. A belvízi hajóforgalom jelentős. Bangkoknak nagy tengeri kikötője és nemzetközi repülőtere van. Az idegenforgalom fontos valuta bevételi forrás. A turistákat elsősorban a templomok, romvárosok és fürdőhelyek vonzzák, valamint Bangkok ( különösen annak is az éjszakai élete).

Mit viseljünk
Könnyű, szellős pamut ruha a legmegfelelőbb. A nylon termékeket kerüljük. Meleg ruházat a hideg évszak idején szükséges a hegyvidéki, vagy nemzeti parkok látogatása során. Öltöny, illetve nyakkendő néhány étteremben és klubban kötelező. Zárt ruha viselete megkívánt a kolostorokban és palotákban.

Helyi idő
A helyi idő a +6 óra a hazai téli időszámításkor. Nyáron csak +5 óra az eltérés.

Telefon                                                        
A külfödre történő hívás esetén a kódszám a 001 majd pedig az országhívó és a többi számjegy. Nemzetközi beszélgetést csak a kijelölt kártyás fülkékben lehet folytatni, de vigyázat, mert több szolgáltató is üzemel és a kártya csak az ugyanazon szolgáltató készülékével használható. Ezért talán praktikusabb a PhoneNet, amelyet helyi hívás díjáért és egy kódszám segítségével használhatjuk külföldi telefonbeszélgetésre. Ezek a Seven-Eleven nonstop boltokban kaphatók általában. Sok helyen kínálnak olcsóbb internetes telefonhívás lehetőséget, de Magyarországra történő telefonálás esetén ez nem ajánlott.

Internet
Szállodákban már mindenhol van Wi-Fi. Repülőtéren vagy a városban lehet venni turista SIM kártyát, melyek közül van pl. olyan, amelyik 15 napig korlátlan internet és telefonhasználatot biztosít Thaiföldön belül.

Üzleti nyitva tartás
A legtöbb hivatal de. 9-től du. 5 óráig és hétfőtől péntekig tart nyitva, az ünnepnapok kivételével. A banki nyitva tartás általában 9h30-tól 15h30-ig tart hétfőtől péntekig szintén. Az üzletek általában a hét minden napján 12 órán át tartanak nyitva.

Nemzeti valuta
A helyi pénz a Baht, és 1Baht az 100 Satang. A kibocsátott bankjegyek a következők: 1000B (szürke), 500B (lila), 100B (piros), 50B (kék), 20B (zöld), 10B (barna). Az érmék a 10, 5, és 1 Bahtos, illetve az 50 és 25 Satang. A külföldi valuták és utazási csekkek egyszerűen beválthatók a legtöbb bankfiókban, hotelben, és pénzváltónál. A főbb hitelkártyák széles körben elfogadottak az ország egész területén. Sajnos kint a Forintot nem váltják, minthogy idehaza a thai Bath-ot sem. A jelenlegi váltási ráta 1B = 10,5 HUFElektromosság

Az elektromos rendszer 220V (50 fordulat). Az általunk használt elektromos eszközök Thaiföldön is használhatók, bár az aljzat eltérő alakú. Hasznos tehát, egy átalakító beszerzése utazás előtt, de helyben is többféle kapható.

Nyelvhasználat
A királyság hivatalos nyelve a thai. A kinn tartózkodás során a thai nyelv egy-egy szavának elsajátítására szükség lehet, mivel az angol csak a főbb turisztikai övezetekben és az üzleti világban beszélt. Az általunk ügyetlenül kiejtett szóval, viszont könnyen megnyerhetjük a helyiek bizalmát. Kétnyelvű utcatáblákkal az ország legtöbb városa fel van szerelve, így térkép segítségével könnyen tájékozódhatunk. Az angolon kívül még a japánt és Bangkokban a kínait beszélik többen

Vámszabályok
Behozatal
Tilalom: Narkotikumok és obszcén irodalom.
Korlátozás: Lőfegyvereket csak behozatali engedéllyel, dohányárut 250g-ig, cigarettát 200 szálat, alkoholt pedig 1l-t engedélyeznek bevinni az országba hivatalosan. Állatok bevitele csak oltási bizonyítvány bemutatásával történhet.

Kivitel
Buddha ábrázolások, illetve művészeti és antik tárgyak kivitele engedélyhez kötött, melyet a Department of Fine Arts ad ki.

Egészségügyi szabályok
Az országba való beutazás előtt semmiféle védőoltásra nincs szükség. Az országon belüli egészségügyi ellátottság megfelel a magyarországi színvonalnak, tehát bármilyen probléma esetén nyugodtan fordulhatunk a helyi egészségügyi intézetekhez.

Utazási feltételek Thaiföldre, képviselet és hivatalok
A thaiföldi utazáshoz szükséges, hogy a turista a visszatérést követően legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel és tartózkodási vízummal rendelkezzen.

 

Thaiföld Nagykövetsége Magyarországon       
II Kerület, Verecke u.79
Tel.: 438 4580

Magyar Nagykövetség Thaiföldön
Park Ventures Ecoplex 14th Floor (Unit Nos. 1401, 1411-1412)
57 Thanon Witthayu (Wireless Road), Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10330

Tel.: +66 2-118-9600
Ügyelet: +66 81-875-4610

 

Thaiturizmus Utazási Iroda Kft.

1013 Budapes, Attila út 15.
Telefon: (1) 213-5133,
Mobil :+36-30-373-6738
E-mail: info@thaiturizmus.hu
MKEH: U-001500

UTAZÁSI SZERZŐDÉS
ADATÉDELEM


NYITVA TARTÁS

Hétfő-Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek : 09:00-15:00
Szombat-Vasárnap: Zárva


LÁTNIVALÓK

Thai körút, Kambodzsa körút, vietnami körút, Thaiföldi utazás, Thaiföldi utak, Utazás Thaiföldre. Vietnámi utazás. Városnézés Bangkokban magyar nyelvű idegenvezetővel. Utazás phuketre, phuketi utazás. Koh Samui utak, utazások. Pattaya utak, utazások. Koh Chang utak, utazások, Krabi utak, utazások. Thaiföld, Bangkok, Phuket, Koh Samui, Chiang Mai, Krabi, Phuket, Pattaya, Rayong, Koh Chang. Kambodzsa, Vietnam, Siem Reap, Angkor Wat, Hanoi, Ho Chi Minh City.

Honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak tekintendők véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes magyar adatvédelmi előírásoknak (1992. évi LXIII. törvény). Adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem továbbítjuk.

© 2020 thaicentrum.hu - Minden jog fenntartva!