A Thaiföld specialista
   

Látni kell / Sukhothai

Sukhothai


Sukhothai

A hegyvidékes táj, az egzotikus hegyi törzsek, az elefántokkal művelt erdők, a színpompás ünnepek, az éltető hűvös évszak, az ősi városok, a pompás észak-thai és burmai stílusú templomok és a barátságos emberek mind hozzájárulnak Észak-Thaiföld vonzerejéhez.

Sukhothai Bangkoktól 427 km-re északra fekszik. Erdős hegyvidékek, a Himalája lábának alacsonyabb nyúlványai és termékeny folyóvölgyek jellemzik. Ez a vidék, mely valamikor a mesés Arany Háromszög része volt, a thaiföldi civilizáció bölcsője.
Sukhothai, a thai történelem első királysága a 13.-14. században virágzott. Az államalapító utóda, Rama Kamhaeng (Bátor Ráma) idején érte el a legnagyobb dicsőségét. Bátor Ráma harcokat folytatott a monokkal, a khmerekkel, és jelentős területeket hódított meg a mai Burma, Laosz, Kambodzsa, sőt a Maláj-félszigeten. Az akkori történelmi leírások szerint nemcsak a harctéren bizonyult nagyszerű uralkodónak. Bevezette az írásjelek használatát, nagy hangsúlyt fektetett az igazságszolgáltatásra, fellendítette a kereskedelmet, és támogatta a buddhizmus elterjedését, valamint a művészeteket.

A virágzó királyságból manapság csak a volt főváros kőből épült vallási épületei maradtak fenn különböző állapotban. Híres a tájat őrző kő-Buddháról, amely az ősi városfalakon belül, a romok felett őrködik. A két legnagyobb templom, a Wat Mahathat és a Wat Si Chum. Ez utóbbi hatalmas, ülő Buddha szobrával - amelynek a két térde között mért távolság kb. 11 méter - különös figyelmet érdemel.
Jelenleg Sukothai Történelmi Parknak nevezik a területet, mely a világörökség része. A terület körülbelül 70 négyzetkilométer és közel 200 wat (templom) maradvány, chedi (harang alakú építmény, mely Buddha ereklyéket tartalmaz) illetve Buddha szobor található.

Néhány a látnivalókból…

A Wat Mahathat, a királyság legnagyobb templom együttese, egyben a spirituális élet központja, lótusz alakú fõ chedi-jével, stukkó díszítéseivel a sukhothai építészet egyik remeke volt.

A Wat Sa Si chedi-je jellegzetes Singhalese stílusban épült, szépségét hatalmas ülő Buddha szobor egészíti ki.

A Phra Mae Ya Shrine, Siam egykori lakói által nagyra tisztelt épület volt, ugyan is itt őrizték azt a szobrot, amit a király, édesanyja {Nang Sueang} emlékére emeltetett.
A méltán "nagy" jelzővel illetett Ramkhamhaeng király halála után ez a hely még inkább jelentőséget kapott, a hagyomány napjainkban is él, hiszen minden év január 17-én imával, virág és füst áldozatok bemutatásával, éjféli tűzijátékkal a Phor Khun Ramkhamhaeng ünnepségek keretében emlékeznek az elhunyt lelkekre.

 

Thaiturizmus Utazási Iroda Kft.

1013 Budapes, Attila út 15.
Telefon: (1) 213-5133,
Mobil :+36-30-373-6738
E-mail: info@thaiturizmus.hu
MKEH: U-001500

UTAZÁSI SZERZŐDÉS
ADATÉDELEM


NYITVA TARTÁS

Hétfő-Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek : 09:00-15:00
Szombat-Vasárnap: Zárva


LÁTNIVALÓK

Thai körút, Kambodzsa körút, vietnami körút, Thaiföldi utazás, Thaiföldi utak, Utazás Thaiföldre. Vietnámi utazás. Városnézés Bangkokban magyar nyelvű idegenvezetővel. Utazás phuketre, phuketi utazás. Koh Samui utak, utazások. Pattaya utak, utazások. Koh Chang utak, utazások, Krabi utak, utazások. Thaiföld, Bangkok, Phuket, Koh Samui, Chiang Mai, Krabi, Phuket, Pattaya, Rayong, Koh Chang. Kambodzsa, Vietnam, Siem Reap, Angkor Wat, Hanoi, Ho Chi Minh City.

Honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak tekintendők véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes magyar adatvédelmi előírásoknak (1992. évi LXIII. törvény). Adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem továbbítjuk.

© 2020 thaicentrum.hu - Minden jog fenntartva!