A Thaiföld specialista
   

Látni kell / Angkor Wat

Angkor Wat


Angkor Wat

Kambodzsa legfőbb látványossága Angkor, a templomváros. Több, mint 100, a 9-13 században épült temploma a hajdani khmer uralkodók nagyságának emlékét orzi. Érdekessége, hogy a várost a 15. század körül lakói elhagyták, és a trópusi vegetáció által benőtt és elrejtett együttest csak a 19. század végén fedezte fel és tárta a világ elé a francia természettudós, Henri Mouhot, aki talán nem is gondolta, hogy milyen kincset adott a világnak. A IX. és XIV. század között khmer birodalom virágzó civilizációja ma már ugyanis világörökségünk része. A sokáig elfelejtett város vagy birodalom környékén egy hatalmas, 140 kilométer hosszú és 30 kilométer széles tó fekszik, ami meghatározó volt a khmer kultúra kialakulásának szempontjából, hiszen egész évben lehetett itt rizst aratni és terület halakkal is ellátta bőven az embereket. Olyan, mintha egy csodálatos csigahéjat látnánk, csiga nélkül. A kőépítészet egyik csúcsa Angkor, ahol vakolat nélkül iszonyú pontossággal faragott köveket raktak egymásra, hogy aztán szobrokkal burkolják be azokat. Angkor meghatározó vallása a hinduizmus és a buddhizmus volt. Könyvtárak, templomok és szentélyek működtek benne. Egy vallási élet központja lehetett, amelynek ma már nyomaiban sincs folytatása.


A templomváros néhány fontosabb műemléke, keletkezésük sorrendjében :
IX. század
Bakong, Lolei (tégla templomok, téglából készült szobrokkal. Szinte mindegyik szobor mosolyog. Persze az angkori szobrokon látható csodálatos ajakábrázolás, amely végtelenül gazdag és sokféle benső lelkiállapotot tükröz, az nem egy egyszerű mosoly. Az a belső lélek tükröződése az arcon, amely mintegy végtelen változatban mutatja meg a látszólag szűkös tárgy-téma, tehát a mosoly mögött húzódó lelki, emberi tartalmak gazdagságát.)
X. század
Banteay Srei (A nok temploma. Színes homokkőből épült. Csodálatos ékszerdoboz, egyedülállóan finom még a khmer művészetben is. Aprólékosan megfaragott kőcsipkék díszítik, falaiból szépséges apsarák lépnek elő.)
XI. század
Ta Keo (Hatalmas épület, a tisztán látható szerkezete miatt különösen érdekes. Soha nem fejezték be. Jól kivehetőek a kőgerendák illesztési módjai, a tetőszerkezetek, az álboltívek.)
XII. század
Angkor Wat (Gigantikus, ötszintes épület, ebből három szinten helyezkedik el a tulajdonképpeni templom. A szintek galériákkal határolt teraszokból állnak. A legfelső szinten áll az öt hatalmas torony, egy-egy a négy sarkon, egy pedig középütt. A külső falakon mintegy másfélezer nagy alakú apsara található. (Az apsarák eredetileg égi táncosok, nimfák, a khmer művészetben az istenek és az istenkirály kedvesei.)
Angkor Wat belső falain hatalmas, összefüggő domborművek láthatók. A khmer Mahabharáta és Rámajána jelenetei, és a khmerek harcai a szomszédos népek ellen.
Angkor Wat nemcsak vallási, hanem kozmológiai központként is kiemelkedő szerepet játszott. Mivel Kambodzsában a képzőművészet összefonódott az építészettel, minden templomban láthatók szépséges szobrok.
A khmer művészet rajongói megtekinthetik Phnom Penh-ben a Nemzeti Múzeum gyűjteményét. Rendkívül gazdag anyag található Thaiföldön, Bangkokban, a Nemzeti Múzeumban, Lop Buri és Phimai múzeumaiban, meg Vietnámban. És a világ számos városában.

Thaiturizmus Utazási Iroda Kft.

1013 Budapes, Attila út 15.
Telefon: (1) 213-5133,
Mobil :+36-30-373-6738
E-mail: info@thaiturizmus.hu
MKEH: U-001500

UTAZÁSI SZERZŐDÉS
ADATÉDELEM


NYITVA TARTÁS

Hétfő-Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek : 09:00-15:00
Szombat-Vasárnap: Zárva


LÁTNIVALÓK

Thai körút, Kambodzsa körút, vietnami körút, Thaiföldi utazás, Thaiföldi utak, Utazás Thaiföldre. Vietnámi utazás. Városnézés Bangkokban magyar nyelvű idegenvezetővel. Utazás phuketre, phuketi utazás. Koh Samui utak, utazások. Pattaya utak, utazások. Koh Chang utak, utazások, Krabi utak, utazások. Thaiföld, Bangkok, Phuket, Koh Samui, Chiang Mai, Krabi, Phuket, Pattaya, Rayong, Koh Chang. Kambodzsa, Vietnam, Siem Reap, Angkor Wat, Hanoi, Ho Chi Minh City.

Honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak tekintendők véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes magyar adatvédelmi előírásoknak (1992. évi LXIII. törvény). Adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem továbbítjuk.

© 2020 thaicentrum.hu - Minden jog fenntartva!