A Thaiföld specialista
   

Thaiföldről / Ünnepek

Ünnepek


A főbb évenként megrendezendő ünnepek
Rengeteg vidám és színes fesztivál várja a látogatókat Thaiföldön. A fesztiválok többsége kapcsolódik a buddhizmushoz, és a hagyományos életmódhoz, ebből fakadóan, ezek megrendezésének időpontja évről évre változik, mert a napokat az akkori hold naptárhoz rendelik. Az alábbiakban Thaiföld főbb ünnepei és fesztiváljai vannak időrendi sorrendben

Makha Bucha
Februárban teliholdkor (a 3. Holdhónap tölte), nemzeti ünnep.
Kettős megemlékezés ünnepe ez a thai buddhistáknak. Buddha első tanító beszédét az 5 tanítványához és később az 1250 szerzetesnek tartott tanító beszédét kötik ugyanahoz a naphoz, az út napjához, mert a Magha Bucha elnevezés a tiszteletadás az útnak jelenti. Sokan kolostorokba mennek áldásért és madarat, vagy halat engednek szabadon, ezzel fejezve ki tiszteletüket. Este a kolostorok körül gyertyafényes körmenettel emlékeznek Buddha tanaira.

Virág-fesztivál
Február elején (február első hétvégéje)
Chiang Mai ad otthont a látványos felvonulásnak, amikor is a területre jellemző virágok teljes szinpompájukban virágzanak. A csodálatosan feldíszített kocsik a városban képeznek menetet és mindegyik viráköltemény elején, ott ül a későbbi szépségverseny résztvevője, akik közül egyet az esemény szépségkirálynőjévé választanak.     

 

Songkran
Április 13-15. között, nemzeti ünnep Ez a hagyományos Thai Újév, amely szintén a hold-naptárhoz volt kötve korábban (az 5. holdhónap tölte), de mára minden évben ugyanakkor kerül megrendezésre. Ez a nyár Thaiföldön és egyben a mezőgazdasági munkák vége is. Ekkor van idő egy "kis" ünneplésre. Hatalmas vizifesztivállal jelzik, azaz mindenki mindenkit vízzel locsol, hogy ez a pihenés és szórakozás ideje. Vigyázat, a külföldieket sem kímélik a hidegvíztől. Chiang Mai-ban már a hónap elején elkezdődik a locsolkodás, de az ünnep, amit a kolostorokban a Buddhák vízszentelésével tartanak meg, az 14-én zajlik. A családokban ekkor, a fiatalabbak tisztelegnek az idősebbeknek azzal, hogy vízáldást-megtisztítást adnak nekik. Ezért is van az, hogy a lakosság nagyrésze az otthonában tölti az év legnagyobb ünnepét. Tanácsos tehát már jó előre a Songkrankor esedékes utazásokra a jegyeket.

Az első szántás ünnepe
Május elején, nemzeti ünnep
Bangkokban, a főtéren (Sanam Luang) zajlik az ünnepség Őfelsége a Király részvételével. Ahogy a királyság indiai eredetű, ezért minden királyi ceremóniát az indiai papok, brahminok, vezetik. Ez az ünnep jelzi az új rizsvetési munkálatok kezdetét és ennek megfelelően a főtéren egy bivalyhúzta ekével szimbolikus szántást végeznek. A szántás milyenségéből a brahminok megjövendölik az elkövetkezendő rizstermelő év eredményességét. Abban az évben várható bőséges termés, amikor az ünnep előtti napon esik, és az ünnep napján szép idő van, mert ekkor a legkönnyebb a szántás. 

Rakéta fesztivál
Május 2. hétvégéjén
A fesztivál Thaiföld észak-keleti területén kerül megrendezésre, de hagyományosan a leglátványosabb Yasothon megyében. Ez az ünnep is az elkövetkező év jó rizstermésének bebiztosítását szolgálja azzal, hogy hatalmas rakétákat lőnek az égbe, hogy bőséges eső essen a friss vetésekre. Ez verseny is egyben, a házilag készült rakéták között és az nyer, akinek magasábbra repül a gépe.

Visakha Bucha
Májusi teliholdkor (az 5. holdhónap tölte), nemzeti ünnep Ez a legfontosabb buddhista ünnep, mert három eseményt is ugyanazon a napon ünnepelnek meg: Buddha születését, megvilágosodását és a Nirvánába jutását. Ennek ellenére ekkor nem rendeznek nagy fesztivált, csak a hívők töltik a napjukat a kolostorban, vagy tartanak adományozásokat.

Khao Phansa
A júliusi teliholdkor (a 7. holdhónap tölte), nemzeti ünnep
Ez a hagyományszerinti esősévszak kezdete. A buddhista szerzetesek kolostoraikba vonulnak és a Dharma tanulmányozásával, a Vinaya betartásával töltik el az elkövetkező 3 hónapot. A lakosság szokász szerint eltartható élelmiszereket adományoz a kolostoroknak a hosszú "böjt" idejére. Sokan ekkor tesznek fogadalmat, hogy nem szívnak cigarettát, vagy nem isznak alkoholt a Phansa végéig, vagy örökre.

Gyümölcs fesztivál
Június, július havában
Chantaburi a leghíresebb helye ennek a fesztválnak, bár országszerte több megyében, eltérő időpontokban tartanak hasonló ünnepeket. Az esős évszakban Chantaburiban, ugyanis még több ízletes gyümölcs terem, mint általában az év más időszakában. A durián, rambután, kenyérfa és még 15-20 féle gyümölcsből válogathat az odalátogató.

A Királynő születésnapja
Augusztus 12.-e
Ez egyben az anyák napja is Thaiföldön. Országszerte a kolostorokban gyermek ünnepségeket rendeznek, Bangkokban pedig, feldíszítik a Ratchadamnoen főutat, amely este kivilágítva pompázatos látványt nyújt.

Thot Kathin
Októberben, az esősévszak végétől kezdődő hónap Országos buddhista ünnep, az adakozások hónapja, amikor is a hagyomány szerinti elvonulási időszak végén új rend sárgaruhákat ajándékoznak a szerzeteseknek. Több baráti vagy faluközösség fog ilyenkor össze ahhoz, hogy anyagi támogatásukkal felújítsák a kolostorukat. Így tűnhetnek ki annyira szépségükkel a thai templomok.

Vegetáriánus ünnep
Októberben, (a kínai naptár szerinti 9. Holdhónap 1-9. telítődő napja)
Phuket kínai lakosai 9 napon át vegetáriánus módon étkeznek, ezzel fejezve ki a tiszteletüket az istenek felé. A fesztivál első napja a leglátványosabb, mert ekkor a fehér ruhába öltözött hívek nagy parádét rendeznek és sokan közülük önsanyargató rituálét végeznek a felvonulás során.


Loi Krathong
Novemberi teliholdkor (12. Holdhónap tölte) Erre az ünnepre a rizsbetakarítás után kerül sor, amely az év végét is jelenti. Sötétedés után az emberek a folyókhoz, kanálisokhoz mennek, hogy ott engedjék útjára krathongjaikat, melyek kis lótuszalakú hajócskák egy gyertyával és 3 füstölővel a közepén. A vízre bocsátáskor, arra gondolnak, hogy a következő év jól sikerüljön, majd hosszan figyelik a vizen távolodó krathongokat, melyekkel az eltelt év rossza is eltűnik.

Elefánt felvonulás
November 3. hetében
Helyszíne Surin tartomány, a ország legnagyobb elefántiskolájának helye. 100 csodálatos állat ad tanubizonyságot erejéről és eszéről a nagyszámu közönségnek. A fesztivál fénypontja az elefánt csata, amikor is rekonstruálnak egy hagyományos elefánt ütközetet.

A Király születésnapja
December 5.-e
A legpompásabb tüzijátékkal emlékeznek meg Őfelsége születésnapjáról, aki maga is a tiszteletére felvonult nép színe elé járul és intéz hozzá beszédet. A Ratchadamnoen sugárút és a Sanam Luang környéke csodálatos kivilágításával tiszteleg a király előtt. Az ünnepség végét pedig a világon egyedüállóan sokszinű tüzijáték zár le.


Thaiturizmus Utazási Iroda Kft.

1013 Budapes, Attila út 15.
Telefon: (1) 213-5133,
Mobil :+36-30-373-6738
E-mail: info@thaiturizmus.hu
MKEH: U-001500

UTAZÁSI SZERZŐDÉS
ADATÉDELEM


NYITVA TARTÁS

Hétfő-Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek : 09:00-15:00
Szombat-Vasárnap: Zárva


LÁTNIVALÓK

Thai körút, Kambodzsa körút, vietnami körút, Thaiföldi utazás, Thaiföldi utak, Utazás Thaiföldre. Vietnámi utazás. Városnézés Bangkokban magyar nyelvű idegenvezetővel. Utazás phuketre, phuketi utazás. Koh Samui utak, utazások. Pattaya utak, utazások. Koh Chang utak, utazások, Krabi utak, utazások. Thaiföld, Bangkok, Phuket, Koh Samui, Chiang Mai, Krabi, Phuket, Pattaya, Rayong, Koh Chang. Kambodzsa, Vietnam, Siem Reap, Angkor Wat, Hanoi, Ho Chi Minh City.

Honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak tekintendők véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes magyar adatvédelmi előírásoknak (1992. évi LXIII. törvény). Adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem továbbítjuk.

© 2020 thaicentrum.hu - Minden jog fenntartva!