A Thaiföld specialista
   

Thaiföldről / Vásárlás

Vásárlás


A vásárlás Thaiföld egyik fő vonzereje. Thaiföldön az árucikkek többsége sokkal olcsóbb, mint Európában. Éppen ezért az ország igen kedvelt bevásárlási célpont. Nem a vámmentes áruk, mint a fényképezőgép vagy a műszaki cikkek, hanem finom helyi kézműipari termékek szempontjából. Keresett cikkek a thai selyem és pamut, a modern és hagyományos ékszerek, a drágakövek (zafír, rubin, smaragd, gyémánt stb.), a féldrágakövek (opál, jáde, topáz, türkiz, cirkónia stb.), az ezüstneműk, a nielló termékek, az óntárgyak, a bronzáruk, a kerámiák, a különleges magas hőfokon kiégetett szeladonáruk, a bőráruk, a fafaragások, a festmények, a méretre szabott ruházati cikkek és a tehetséges thai kézművesek alkotásai.

Bangkok az egyik legversenyképesebb árakkal rendelkező város Ázsiában. A barátságos alkudozás a legtöbb üzletben és piacon kedvező árakat és jó kiszolgálást biztosít.Az alkudozás Ázsia nagy részén egy fajta életmódnak számít, és ez alól Thaiföld sem kivétel. Bár egyre kevésbé elterjedt, a látogatóknak a legtöbb esetben még mindig meg kell küzdeniük azért, hogy méltányos áron vásárolhassanak. 

Az üzletházakban érdemes megnézni az árakat, hogy amit szeretnének vásárolni mi a reális ára. Nagyobb bevásárló központok Bankokban a Silom úton ,a Siam térnél és a Sukhumvit úton találhatók. Üzletek nyitva tartása általában 10,00-21,00-ig. Hitelkártyát általában elfogadnak. Ha az árut hajóval küldjük haza, a nyugtát őrizzük meg. Néhány üzletben rögzített árakkal dolgoznak (pl. áruházakban, szupermarketekben), de sok más helyen elvárják az alkudozást, és elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvező áron vásárolhasson. Még az áruházakban és más szabott áras üzletekben is kapható árkedvezmény, ha értékes cikkeket (pl. drága ékszert), vagy egy árufajtából többet vesz (pl. 8-9 db CD áráért akár 10 db-ot is kaphat). Akkor van különösen kedvező helyzetben, ha ismeri a cikk piaci árát; számoljon mindig a kezdeti összegnél 10-40 százalékkal kevesebbel. A legtöbb helyen  a turistaorientált területeket kivéve (pl. a Patpong éjszakai piac) - elég ritka, hogy a kiindulási ár több száz százalékkal magasabb legyen a piaci árnál. A drágább cikkekből általában többet le lehet alkudni. Ha türelmes, barátságos marad, sokat mosolyog, és nem emeli fel a hangját, nagyobb az esély arra, hogy kedvező árat tud kialkudni. Tekintse ezt egy játéknak, hogy minél többet hozhasson ki belőle. Ha mérgelődik, vagy agresszívan viselkedik, nem fogja tudni lealkudni az árat. Jegyezze meg, hogy elvárják Öntől, hogy megvegye az árut - sőt kötelező megvennie azt -, ha felajánl egy árat, és azt az eladó elfogadja. Ha nem így tesz, az az ígéret megszegésének minősül, és ezzel - enyhén szólva - nem lopja be magát az eladó szívébe.

Rendkívül hasznos lehet, ha beszél egy kicsit thaiul, mivel ha úgy néz ki és viselkedik, mint egy szabadon költekező turista, nem fog tudni jelentős kedvezményt kapni (sok árus alacsonyabb árat ad meg a thaiul beszélőknek). Bár a külföldieknek rendszerint magasabb kezdeti árat mondanak, mint a helybelieknek, nincs kettős árazás érvényben. Ha jól alkudozik, igenis lehetséges csupán thai árat fizetnie. Érdemes körbenézni és összehasonlítani az egyes árucikkek árait a különböző standokon, és utánanézni, hogy a rögzített áras üzletekben, mennyibe kerül a kívánt cikk.

Piacok

Chatuchak hétvégi piac
Bár számos piac található Bangkok-szerte, a Chatuchak hétvégi piac maradt továbbra is a piacok koronázatlan királya. Az árukínálata szinte hihetetlen  14 ha területen fekszik, több mint 15 000 üzletnek és standnak ad otthont, több mint 200 000 vásárlót fogad nap mint nap, akik ott összesen kb. 30 millió baht (kb. 750 000 USD) értékben vásárolnak. A kínált termékek skálája széles, kaphatók többek között háztartási cikkek, kézműves termékek, vallási és műtárgyak, régiségek, élő állatok (akiket sajnos gyakran kegyetlen körülmények között tartanak), könyvek, zenei CD-k, ruházati cikkek, ételek, zöldnövények, virágok stb... Chatuchak különösen jó hely különböző thai kézműves termékek vásárlására, mivel hatalmas választék található belőlük, jóminőségűek, és az erős verseny alacsonyan tartja az árakat. Legyen óvatos, ha régiségeket vásárol, a kínált tárgyak többsége hamisítvány, és rendkívül nehéz lehet megkülönböztetni a valódit az utánzattól. Az eredeti régiségek az országból való kiviteléhez engedélyre is szüksége lesz, amit szintén be kell szereznie, ha az utánzat elég jó ahhoz, hogy megtévessze a vizsgálódó vámtisztet.


  

Az alkudozást elvárják, de nem kötelező. Chatuchakon az árak egyébként is jóval alacsonyabbak, mint a bevásárlóközpontokban és Silom vagy Sukhumvit utcai standjain. Sok központi helyen működő üzletnek is vannak itt kirendeltségeik, melyek ugyanazt az árut kínálják, mint a belső területeken, csak itt sokkal kedvezőbb áron.

A piac a hivatalos nyitva tartás szerint szombaton és vasárnap 9:00-18:00 óráig fogadja a vásárlókat, de sok stand 9:00-10:00 óra körül nyit, és naplemente körül zár be. A Chatuchak pénteken is működik, ekkor van a kereskedői nap, de ezen a napon sem jelent problémát a kisebb vásárlás lebonyolítása (ugyanaz a nyitva tartás). A kerti növények részleg szerdán és csütörtökön is nyitva van 7:00- 18:00 óráig. Óvakodjon a zsebtolvajoktól, akik bár egyébként nem jelentenének különösebb problémát, a nagy tömegnek köszönhetően sikeresen tevékenykednek. A Chatuchakot elméletileg különböző részlegekre osztották a kínált áruk típusai szerint, a vásárlók rendelkezésére állnak a szekciókat részletező térképek. Talán mégis jobb azonban, ha figyelmen kívül hagyja őket, és inkább csak kedvére bolyong, mivel meglehetősen nehéz tájékozódni a sok szűk soron, és a térkép követése egy idő után nagyon frusztráló lehet. Chatuchakon napközben mindig nagyon meleg és párás az idő, így távolról sem nevezhető kellemes vásárlási élménynek, de a legtöbb ember számára a piac előnyei ellensúlyozzák a hátrányait. Ajánlatos korábban kimenni, amikor egy kicsit hűvösebb van.

A piac legjobban Skytrainnel közelíthető meg, a Mo Chit állomástól kb. 5 perc sétára található. Az állomáson könnyen rátalálhat az odavezető útra, csak kövesse a tömeget, akik szintén oda mennek, illetve onnan jönnek. Számos buszjárat is megáll a közelében: hagyományos buszok - 3, 8, 26, 27, 28, 34, 38, 39, 44, 52, 59, 74, 77, 96, 97, 104, 108, 112, 134, 136, 138, 145, és légkondicionált buszok - 2, 3, 9, 10, 12, 13, 29, 38, 39, 44, 136 és 138. Ha taxival menne, vitesse magát a Suan Chatuchakba (Chatuchak park, ahol a piac működik), vagy nyomtassa ki a képen szereplő instrukciókat, és adja oda a sofőrnek.

Patpong éjszakai piac
A Patpong éjszakai piac nagyon népszerű a turisták körében, de igazából nincs rá jó magyarázat, hogy miért. Ugyanazokat a szuveníreket, hamis márkajelzésű cikkeket és olcsó ruhákat kínálják, mint a város bármely más turistaorientált területén, de az árak itt jóval a piaci ár fölött vannak. A kemény alkudozás elengedhetetlen ahhoz, hogy jó vásárt csináljon. Patpong ezenkívül go-go bárjairól híres, amelyek felhajtói kitartóak, kellemetlenek és agresszívak lehetnek. Patpong a Silom és a Surawong Road között terül el, és bármely taxisofőr el tudja vinni oda Önt. 

Pratunam piac
A 24 órán át nyitva tartó Pratunam piac a Ratchaprarop és Phetburi (Phetchaburi) Road kereszteződésénél, az Amari Watergate Hotelhez közel található. Figyelemreméltó hely, talán a legjobb az olcsó ruhák, ruhaanyagok és textilek vásárlására. A kereskedők és az exportőrök mellett, az egyéni vásárlókat is szívesen látják. A piac nem a fő út mentén helyezkedik el, a bejáratokat az üzletek mögött kell keresnie.
  

Banglamphu piac
A nagy Banglamphu piac kiterjed egészen a Phra Sumen Roadra, a Chakrapong Roadra és a közeli utakra is. Annak ellenére, hogy közel fekszik a Khao San Roadhoz, főleg helybeliek vásárolnak itt ruhát, háztartási cikkeket stb. Külön piac működik a Khao San Roadon, ahol minden kapható, amire egy külföldi hátizsákos turistának szüksége lehet, többek között hátizsákok, hi-fi tornyok, kalóz CD-k, könyvek, ruházati cikkek, más utazáshoz használatos kiegészítők stb.

A hagyományos buszok közül a 2, 15, 39, 44, 47, 59, 68 és a 79; a légkondicionált buszok közül pedig a 3, 9, 11, 39 és 44 állnak meg a Ratchadamnoen Klang Roadon, ahonnan a piacok csak néhány perc sétára találhatóak. Ha taxival menne, vitesse magát a dta-laht bahng-lam-phu-ra (Banglamphu piac) vagy a tanon kao sahn-ra (Khao San Road). Innen nem messze, a Khlong Saen Saep Road és a Krung Kasem Road találkozásánál fekszik a Bo-Be piac, amely kedvező áron kínál ruházati cikkeket és textilanyagokat főleg kereskedők számára. Több útmenti piac is működik a környéken, többek között a Wat Ratchanadához (Banglamphu) és a Wat Mahathathoz (Ko Rattanakosin) közel.

Banglamphuval szemben, a folyón túl, a Pin Klao-Nakhon Chaisi Road által határolt területen, a Déli buszpályaudvarhoz közel (Sai Tai) egy általános piac működik. Ettől délre Thonburiban, a Taksin király-szobor körforgalomnál is található még egy nagy általános piac. Ezeket a területek a turisták kevésbé látogatják. Noha számos kedvező ajánlatot lehet találni Bangkok-szerte, a Caveat Emptor (Vevő védd magad!) szabályt érdemes szem előtt tartani. Hamisítványokat néha eredetiként adnak el, az értékesebb cikkeknél - különösen a drágaköveknél, a műtárgyaknál és a régiségeknél pedig gyakori a túlszámlázás. Jegyezze meg, hogy Thaiföldön a pénzvisszatérítés igen ritka ha kifizette az árut, nem tudja a műveletet visszacsinálni. Kevés kivételtől eltekintve, rendkívül nehéz lesz visszaszereznie a pénzét (vagy annak egy részét) még akkor is, ha érvényes számla van az Ön birtokában. Az esélyek a pénzvisszatérítésre a nagyáruházakban a legjobbak (vásárlás előtt érdeklődjön felőle, ha úgy gondolja, hogy szüksége lehet rá), az utcai árusoknál és kisebb üzletekben azonban szinte semmi esély nincs rá. A legjobb esetben cserére vagy ingyenes javításra számíthat, bár sok esetben még ezeket is nehéz kiharcolni.

Ne engedje, hogy egy barátságos idegen vagy felhajtó elvigye Önt vásárolni, mivel ő minden vásárolt áru után jutalékot kap. Az eladó magasabb árat fog Önnek felszámolni, hogy ezáltal hálálja meg az Ön barátja erőfeszítéseit.
Sok helyen csak készpénzzel lehet fizetni, bár a valamennyivel drágább és/vagy nagyobb üzletek elfogadnak bankkártyát is.

Áfa-visszatérítés turisták számára (VAT Refund)

Lehetővé teszi, hogy a külföldi látogató visszaigényelje a vásárolt áruk áfáját természetesen - bizonyos feltételek mellett. Kezdetben úgy tűnt, mintha az egész eljárás egy hosszadalmas, idegtépő játszma lenne számos láthatatlan buktatóval, és amelynek a végén senki nem kapja vissza a pénzt, de mára továbbfejlesztették, és tulajdonképpen egészen jól működik.

A feltételek és az eljárás a következő:
- Nem lehet thai állampolgár, és nem lehet repülőgép-személyzet tagja.
- A folyó évben 180 napnál nem tartózkodott tovább Thaiföldön.
- Az országból repülőgéppel, nemzetközi repülőtérről (Bangkok, Chiang Mai, Phuket vagy Hat Yai) kell kiutaznia.
- A vásárolt áruk értékének meg kell haladnia az 5000 bahtot.
- Az áruknak a vásárlástól számított 60 napon belül el kell hagyniuk Thaiföldet.
- Amikor megvásárolja az árukat, be kell mutatnia az útlevelét, és a kereskedővel ki kell töltetnie a P.P.10-es nyomtatványt.
- A vásárolt árukat a számlával és a P.P.10-es nyomtatvánnyal együtt a kézipoggyászában kell elhelyeznie, hogy átvizsgálhassák őket.
- Szigorúan tilos a vásárolt árukat Thaiföldön elfogyasztani. Ez az idézet a szabályzatból való. Ne számítson arra, hogy megihatja az üveg Jonny Walker Blue Labeljét, és megkapja az áfa-visszatérítést!
- FONTOS Mielőtt bejelentkezik a repülőtéren, be kell mutatnia az árukat a P.P.10-es nyomtatvánnyal együtt a vámhivatalban. Az irodájuk jelenleg - az 1-es terminálon a Thai Airways pultjánál található. Le fogják pecsételni a nyomtatványt. Jegyezze meg: pecsét nélkül nem kapja vissza a pénzt!
- A szabályzat kimondja, hogy az ékszereket, arany dísztárgyakat, szemüvegeket, órákat és tollakat újból át kell vizsgálnia a vámtiszteknek, hogy az indulási csarnokban egy második értékelést kapjanak. Nem valószínű, hogy ez gyakorlatban megtörténik, de azért jó, ha felkészül rá.
- A lepecsételt P.P.10-es nyomtatványt, az árut és a számláját útlevél-ellenőrzés után el kell vinnie a 2-es Terminálon található áfa-visszatérítést intéző pulthoz (VAT refund desk), ahol az ügyintézők gyorsan és hatékonyan dolgoznak, és még barátságosak is!
- A 10 000 bahting terjedő összeget készpénzben a helyszínen kifizetik, a 10 000 bahtot meghaladó összegről pedig banki intézvényt állítanak ki. Minkét esetben felszámítanak 100 baht kezelési költséget, valamint az utóbbinál további pluszköltséget a banki váltó miatt. Ha bankkártyával fizetett, a visszatérített összeget közvetlenül a számlájára fogják utalni; beletelhet akár két hónapba is, mire megjelenik a számlán.

Az eljárás közel sem olyan vészes és bonyolult, mint ahogyan hangzik, és ha esetleg elfelejtette lepecsételtetni a P.P. 10-es nyomtatványt az indulási csarnokban, még vissza is engedik, hogy el tudja intézni. Ez beletelhet még legalább 30 percbe, mivel újból bepecsételik az útlevelébe, hogy Ön belépett Thaiföldre, és másodszorra is végig kell mennie az útlevélellen-őrzésen, amikor kifelé jön!

Készüljön fel rá, hogy akár két hónapba is beletelhet, mire megkapja a pénzvisszatérítést! Ha bármilyen probléma merülne fel a pénzvisszatérítéssel kapcsolatban, forduljon az alábbi irodához:

Áfa-visszatérítés Turisták Részére, Adóhivatal
(VAT Refund for Tourist Office, Revenue Department)

Phaholyothin Road, Bangkok 10400, Thailand
Tel (Bangkok): (+66) 02 272 9387 vagy 8195
Fax: (+66) 02 617 3559
E-mail: vrt@rd.go.th vagy vrefund@pasi.rd.go.th

Thaiturizmus Utazási Iroda Kft.

1013 Budapes, Attila út 15.
Telefon: (1) 213-5133,
Mobil :+36-30-373-6738
E-mail: info@thaiturizmus.hu
MKEH: U-001500

UTAZÁSI SZERZŐDÉS
ADATÉDELEM


NYITVA TARTÁS

Hétfő-Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek : 09:00-15:00
Szombat-Vasárnap: Zárva


LÁTNIVALÓK

Thai körút, Kambodzsa körút, vietnami körút, Thaiföldi utazás, Thaiföldi utak, Utazás Thaiföldre. Vietnámi utazás. Városnézés Bangkokban magyar nyelvű idegenvezetővel. Utazás phuketre, phuketi utazás. Koh Samui utak, utazások. Pattaya utak, utazások. Koh Chang utak, utazások, Krabi utak, utazások. Thaiföld, Bangkok, Phuket, Koh Samui, Chiang Mai, Krabi, Phuket, Pattaya, Rayong, Koh Chang. Kambodzsa, Vietnam, Siem Reap, Angkor Wat, Hanoi, Ho Chi Minh City.

Honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak tekintendők véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes magyar adatvédelmi előírásoknak (1992. évi LXIII. törvény). Adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem továbbítjuk.

© 2020 thaicentrum.hu - Minden jog fenntartva!