A Thaiföld specialista
   

Látni kell / Chiang Mai

Chiang Mai


Chiang Mai

Észak fővárosának tartják, és több mint kétmillió lakosával Thaiföld  második legnagyobb városa.  A neve "új város"-t jelent, mert ahogy a különböző háborúskodások miatt folyton tovább kellett költözködnie az uralkodónak, újabb és újabb fővárosok keletkeztek. A Chiang Rai királyság uralkodója, Mengrai király Haripunjaya mon birodalom bekebelezése után, 1296-ban alapította a várost.
Mivel hosszú ideig meglehetősen önállóan és elszigetelten fejlődött ez a vidék, a kultúrája, építészete, konyhája is jellegzetesen más, mint a déli területeké. Az épületek stílusban sokszor jobban hasonlítanak a szomszédos Burmáéra, mint a déli thai stílusra. A város klímája is egészen más, mint Bangkoké, mert hegyek veszik körül, ezért hűvösebb van és este is kellemesen lehűl a levegő. Bangkokhoz képest persze kisváros, ennek minden előnyével és hátrányával. Gyalog kényelmesen be lehet járni a város kõfallal körülkerített belső részét, az "óvárost," amiben Chiang Mai 79 ősi temploma  található.

Sok szép és érdekes templomot találunk Chiang Maiban, mint :
Wat Suan Dok, a helyi arisztokrácia temetkezési helye, egy kúp alakú nagy kőtornyokkal (chedikkel) teli temetőkert,
Wat Pra Singh a legjelentősebb a templom 1354-ben alapították, a Buddha képmás Sri Lankából származik, óriási chedijét Khum Fu tiszteletére emelték.
Wat Chiang Man, melyet Mengrai király alapított 1297-ben. Az uralkodó hosszú ideig élt ebben a kolostorban, amíg a palotája elkészült. A régi templom egyik szentélyében őrzik azt az aranyalapzaton ülő fehér kristály Buddhát , melyet Mengrai király hozott a meghódított Lamphungból.

Az északi Lanna stílus nem hasonlít a sokkal látványosabb és monumentálisabb bangkoki épületekre (hatalmas méretek, óriási, csillogó aranyfelületek), de azért itt is van egy ilyen jellegű templom, ennek a rendben tartására költik a legtöbb pénzt is. Ez a város fölötti hegy tetején álló, gyakran ködbe burkolózó Phrathat Doi Suthep, amely a központtól 15 km-re fekszik. Aki Chiang Mai-ba jön, annak legalább egyszer fel kell mennie a kolostor 300 lépcsőjén és lerónia tiszteletét a várost felemelő szerzetes Kruba Srivichai emléke előtt. A kolostorból csodálatos a kilátás a városra.

Számos egzotikumot kínálnak Chiang Mai piacai. Ezek közül is a legnagyobb Chiang Mai főutcájának két oldalán elterülő éjszakai piac. Itt az ékszerektől a hegylakók primitív tökhéj edényéig, a szőttesektől, a fafaragásoktól, a copy óráktól, a ruhaneműktől a háncskalapig mindent megtalálhatunk.
Érdemes ellátogatni a Chiang Maitól keleti irányban mindössze 9 km-re lévő Bo Sang és a 14 km-re lévő San Kampaeng kézműves falvakba, ahol a bambuszernyőktől, a fafaragásoktól, a szőttesektől, a kézzel faragott bútorokig mindent megtalálhatunk.

Chiang Mai sajátos atmoszférájú, lebilincselő város. Az utcákon még látni vászonfedeles, kerékpáros riksák pedálját taposó kulikat, s ez szinte anakronizmusnak tűnik a legkorszerűbb japán autócsodák mellett. A széles, egymást derékszögben metsző utak rikító színű thai, angol és kínai nyelven harsogó reklám transzparensei alatt a kis boltocskákban hidegen csillogó ezüst-és arany ékszereket, régi bronzszobrokat, fafaragványokat, patinás bútorokat vásárolhat magának az utazó. A városban a szupermodern bankok és az omladozó, évszázados watok jól megférnek egymás szomszédságában. Chiang Maiban a történelem homályába vesző múlt máig élő hagyományai és a jelenkor technikai vívmányai harmonikusan olvadnak össze.

Chiang Mai kiváló kiindulópontja lehet egy Thaiföld északi részét bejáró túrának, mert rengeteg jó és olcsó szálloda található itt, valamint rengeteg, az európai ember számára egzotikus kiránduláson vehetnek részt : elefántolás, bamboo rafting, hegyi túrázás, Arany háromszög, hosszú nyakú és más hegyi törzsek, kézműves falvak meglátogatása.

 

Thaiturizmus Utazási Iroda Kft.

1013 Budapes, Attila út 15.
Telefon: (1) 213-5133,
Mobil :+36-30-373-6738
E-mail: info@thaiturizmus.hu
MKEH: U-001500

UTAZÁSI SZERZŐDÉS
ADATÉDELEM


NYITVA TARTÁS

Hétfő-Csütörtök: 09:00-17:00
Péntek : 09:00-15:00
Szombat-Vasárnap: Zárva


LÁTNIVALÓK

Thai körút, Kambodzsa körút, vietnami körút, Thaiföldi utazás, Thaiföldi utak, Utazás Thaiföldre. Vietnámi utazás. Városnézés Bangkokban magyar nyelvű idegenvezetővel. Utazás phuketre, phuketi utazás. Koh Samui utak, utazások. Pattaya utak, utazások. Koh Chang utak, utazások, Krabi utak, utazások. Thaiföld, Bangkok, Phuket, Koh Samui, Chiang Mai, Krabi, Phuket, Pattaya, Rayong, Koh Chang. Kambodzsa, Vietnam, Siem Reap, Angkor Wat, Hanoi, Ho Chi Minh City.

Honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak tekintendők véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes magyar adatvédelmi előírásoknak (1992. évi LXIII. törvény). Adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem továbbítjuk.

© 2020 thaicentrum.hu - Minden jog fenntartva!